Τετάρτη 22 Μαρτίου 2017

03.05.17 ΟΙ TERRA VOCE ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΜΑΣ



Στη μουσική παράσταση  του πολυφωνικού συγκροτήματος TERRA VOCE, στο σχολείο μας θα ακουστούν τα παρακάτω τραγούδια:
 Μπορούμε προετοιμάσουμε τους μαθητές μας στους ήχους, τα τραγούδια, τους χορούς του μουσικού ταξιδιού στα μήκη και τα πλάτη του Ελληνισμού για την ημέρα της παράστασης

ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ

·         Μήλο μου κόκκινο . {ρυθμός καλαματιανό} .Αντιπροσωπευτικό τραγούδι της Μακεδονίας προερχόμενο από τη Σιάτιστα, που συναντάται στους  περισσότερους νομούς της Μακεδονίας και το τραγουδούν σε γάμους. Χορεύεται ως  συρτός μακεδονικού στυλ συρτό στα τρία. Ο ρυθμός του είναι 7/8. Μοιάζει με το καλαματιανό, αλλά είναι πολύ πιο εύθυμο.  Στις περιοχές της Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας (Κιλκίς Πέλλα Φλώρινα) συνοδεύεται από ορχήστρα με χάλκινα όργανα.

·         Γιαλό-γιαλό. {Ρυθμός 2/4.} Καντάδα με προέλευση την Κεφαλονιά Επτανήσων




·         Γιάννη μου το μαντήλι σου. {συρτό στα δύο 4/4} Ένα από τα πιο γνωστά και όμορφα Πωγωνίσια τραγούδια από την Ήπειρο. Χορεύεται «στα δύο» όπως ονομάζεται στην Ήπειρο ή «στρωτό» ή απλώς «πωγωνίσιο». Αποτελεί κατ’ ουσίαν ένα τραγούδι της ξενιτιάς, όπως και η πλειονότητα των τραγουδιών της Ηπείρου.







·         Δω στα λιανοχορταρούδια. {ζωναράδικο 6/8}. Τραγούδι με προέλευση από τον Έβρο Δυτικής Θράκης. Χορεύεται στα βήματα του «ζωναράδικου»  χορού, χαρακτηριστικού παραδοσιακού χορού της Θράκης που οφείλει την ονομασία του στη λαβή που χρησιμοποιούν οι χορευτές για να πιάνονται από τα ζωνάρια τους.






·         Μπρατσέρα {συρτό νησιώτικο} Από τα πιο γνωστά τραγούδια της Λέρου, γνωστό και ως 'χαβάς του Προυτζού' αφού ήταν το αγαπημένο τραγούδι του καραβοκύρη Μιχάλη Προύζου. Τραγουδιέται και χορεύεται ευρέως σε όλα τα Δωδεκάνησα.




·         Μες στου Μαγιού τις μυρωδιές {πεντοζάλης 2/4} Τραγούδι σε ρυθμό πεντοζάλι. Ο Πεντοζάλης ή Πεντοζάλι, είναι ένας  κρητικός χορός διαδεδομένος σε ολόκληρη την Ελλάδα μα κυρίως στην Κρήτη. Συνοδεύεται από πλήθος μελωδιών, τα γνωστά πεντοζάλια. Ονομάστηκε πεντοζάλι γιατί συμβολίζει το πέμπτο ζάλο (δηλαδή βήμα ), όπως ειπώθηκε η θεωρούμενη πέμπτη κατά σειρά ελπίδα των Κρητικών για απελευθέρωση της Κρήτης από τους Τούρκους. Ανάμεσα σε όλους τους χορούς της Κρήτης είναι ο πιο ζωντανός καθώς αποτελούσε καθαρά πολεμικό χορό  και διαδηλώνει τον ξεσηκωμό, τη λεβεντιά, τον ηρωισμό και την ελπίδα.



·         Ψαροπούλα {συρτό νησιώτικο 4/4} παραδοσιακό νησιώτικο τραγούδι από την Ύδρα που παίζεται και τραγουδιέται σε όλα τα νησιά των Κυκλάδων.



·         Χορέψετε χορέψετε {μπάλος 2/4} Τραγούδι βασισμένο σε παλιά μελωδία ιδιότυπου χορού με προέλευση από τη Νάξο Κυκλάδων



·         Το μλαρ {2/4}. Τραγούδι με εύθυμο περιεχόμενο και χαρακτηριστικό γλωσσικό ιδίωμα της Λέσβου.


·         Τικι τακ {2/4}. Παλιό Σμυρναίικο τραγούδι με πολλές επανεκτελέσεις και προσθήκες από το 1911 έως σήμερα. Δίνει το εκλεπτυσμένο ύφος των τραγουδιών της Σμύρνης καθώς και της παλιάς Αθήνας. Έχει ηχογραφηθεί και από τον Μ. Βαμβακάρη το 1960 σε πιο δωρικό στυλ. Η μελωδία του τραγουδιού αυτού είχε χρησιμοποιηθεί παλιότερα στην είσοδο του Μορφονιού στις παραστάσεις του Θεάτρου Σκιών.



·         Kalinifta {2/4}  Ένα από τα πιο χαρακτηριστικά ελληνόφωνα τραγούδια της Κάτω Ιταλίας. Τα τραγούδια αυτά είναι σήμερα οι κύριοι φορείς της παράδοσης της «γκρεκάνικης» γλώσσας (του «griko») μιας από τις πολυτιμότερες παραδόσεις του ελληνισμού, που είναι ακόμα ζωντανή στις δυο ελληνόφωνες κοινότητες: του Σαλέντο και της Καλαβρίας, ένα ποιητικό, «τραγουδιστό» γλωσσικό ιδίωμα που διασώζει αρχαία στρώματα της ελληνικής γλώσσας, με νεότερες ιταλικές προσμείξεις.



·         Ντιρλαντά {2/4} Το Ντιρλαντά ή Ο Ντιρλαντάς είναι παραδοσιακός καλύμνιος σκοπός που έγινε ελληνική και διεθνής επιτυχία. Είναι ένα από τα πολύ γνωστά Καλύμνικα "τσιμαρίσματα", δηλαδή τραγούδια των σφουγγαράδων, όπου  ένας λέει τους στίχους και η ομάδα επαναλαμβάνει ένα σταθερό                τσάκισμα. Λέγεται ότι ιδιαίτερα το τραγουδούσαν στους δύτες, όταν ανέβαιναν από τις καταδύσεις, για να τους κρατήσουν ξύπνιους, και να σιγουρευτούν ότι δεν τους χτύπησε η νόσος των δυτών. Άλλοι υποστηρίζουν ότι το Ντιρλαντά το έλεγαν σε αυτόν που γύριζε τον τροχό της αντλίας, που έστελνε αέρα στον δύτη. Ο τρόχος γυρνούσε με δυσκολία και έτσι έδιναν ρυθμό στον τροχαλητή για να συνεχίσει..Στα ελληνικά το έχουν ηχογραφήσει εκτός από τον Διονύση Σαββόπουλο, ο Παντελής Γκίνης, ο ΝίκοςΞυλούρης,η Μαρινέλλα Δόμνα Σαμίου και άλλοι. 
 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου